學習天地

學與教特色

小班教學

本校於各級施行小班教學,期望利用小班教學的優勢,透過靈活的教學策略,設計一系列能提升學生的學習動機,促進學生參與及師生互動的課堂活動,以提升學生的學習成效,並建立良好的師生關係。隨著小班,學生人數減少,教師能採用切合的教學方法,以便更易照顧學生的多樣性。

 

以小班教學模式教學,老師在課堂上更能適切地照顧每位學生的進展,根據小班教學的六個關注點設計多元化的學習活動,包括課堂內及課堂外的延伸活動,讓學生能夠得到高參與、高展示的學習經歷。

 

 

專題研習和全方位學習

透過多元化的學習活動,讓學生走出課室,擴闊學生視野,以提升學生的共通能力。如:課程統整、專題研習、聯課活動、科本學習活動、教育營、戶外學習日、境外學習等。

 

課程統整作為跨學科專題研習的輸入,增進學生對主題的認識及了解。老師在不同的學科之課堂教學及相關的學習活動,讓學生整全地掌握有關知識及技能,將不同學科範疇的知識融合,然後再指導學生分組應用所學的知識及技能去作專題探討,讓學生繼續深入研究,同時發揮自學精神。

 

 

合作學習

教師按學生學習需要,設計各元化之分組活動,透過協作,使學生有更多互相學習的機會,以提學習效能,同時亦有效地照顧學生的多樣性。另為了提升學生的學習動機,本校設計各類獎勵計劃,以提升學生在學習上及社交技巧的表現。

 

 

外籍英語教師計劃

參加由教育局設立的外籍英語教師計劃,聘請外籍英語老師豐富校園之英文語境,以提高學生的英語聽說讀寫能力。

 

多元評估

 

評估目的:

1. 促進學生學習、回饋教學。

2. 讓學生了解自己階段性學習情況,提升學習成效。

3. 使教師了解學生學習情況,適切調整教學策略及內容。

4. 讓家長了解子女學習情況,跟進學習。

 

評估模式:

多元化評估方法,除筆試外,亦設口試、聆聽、樂器演奏、專題研習、技能及實作評估。

 

評估次數:

全年2次進展性評估及2次期考

評估科目: 進展性評估:中文、英文、數學、常識。

期考:中文、英文、數學、常識、視藝、音樂、體育、普通話、電腦。

 

培養閱讀習慣

為提高學生的閱讀興趣及能力,本校透過每天課前早讀、圖書課、雜誌報刊閱讀、多項閱讀計劃、延展閱讀活動等,並營造閱讀環境,推廣閱讀文化,鼓勵學生從閱讀中學習,從閱讀中獲益。

 

教師專業發展

透過恆常的共同備課、同儕觀課、教師講座、工作坊及和定期專業交流等活動,引入新思維,提升教師的教學技巧及專業知識,優化學與教。

 

 

電子學習

把電子學習元素融入教學,利用平板電腦上課。老師配合電子教材及電子學習平台進行互動教學。藉此提高學生在課堂上的參與性,營造愉快的學習氣氛及提升學習效能。

 

中文科

中文科科本特色:

  • 1.提高讀寫聽說能力,增進語文知識及陶冶性情,提高文化素質。
  • 2.以粵語教授中文,讓學生掌握「兩文三語」。
  • 3.低年級加入「喜閱寫意」課程,為學生打好語文基礎。
  • 4.培養品德,加強對社群的責任感。
  • 5.培養學生主動學習和積極的態度,建立正面的價值觀。
  • 6.舉辦不同類型的科本活動,提升學生對語文學習的興趣及引發創造力。

 

講座

攤位遊戲

誦讀詩歌

平板電腦學習

話劇欣賞

語文遊踪

書法活動

中普日華服表演

家長講座

書法比賽

 

親子書法班

 

英文科

Aims

 

  • To cultivate positive and active learning attitude in English.
  • To create a rich English learning environment.
  • To develop students’ listening, speaking, reading and writing skills.
  • To respond to students’ needs in learning English.

 

Special features:

 

P1-P3

 

The Space Town Literacy Programme for KS1 (Space Town)

 

Space Town provides students with the opportunity to develop the ability to transfer their knowledge to new situations. In this programme, communicative language learning is the main focus, where the four skills are taught interactively and real-life situations are experienced in the classroom. 

 

The units of work have been revised to have two weeks of continuous shared reading lessons followed by two weeks of continuous process writing lessons with greater emphasis on the revising stage. More opportunities are provided for formative assessment within the lesson. The links between the textbooks and the units of work have been expanded through the introduction of comprehensive GE Support Packages.

 

In the Lessons

 

Units of Work

  • Five teaching of reading strategies:
  • shared reading
  • guided reading
  • independent reading
  • reading aloud
  • storytelling
  • Two teaching of writing strategies:
  • shared writing
  • process writing
  • pre-writing
  • drafting
  • revising
  • editing
  • publishing

 

GE Support Packages

  • The teaching sequence integrates the textbook and the units of work
  • Relevant textbook pages are covered for each unit
  • The unit is consolidated through reading and writing strategies lessons which introduce a range of assessment technique activities

 

P4-P6

 

School-based speaking programme

 

Funded by PEEGS of SCOLAR, an ELTA was hired in 2019-2020 to work in collaboration with local English teachers to develop a sustainable school-based speaking programme for Primary 4 to Primary 6 students. The aim of the programme is to boost up students’ confidence in speaking English. Students were provided with more opportunities to speak in English in authentic contexts through the speaking programme.

 

Alignment with core English Language curriculum

 

The contents of the speaking programme are thematically and linguistically related to the core English Language curriculum. The topics and themes chosen are in line with those covered in the General English (GE) lessons. Students are able to recycle the vocabulary items and language structures as well as applying what they have learnt in GE lessons in the speaking activities.

 

Themes and speaking activities

 

6 themes related to the core English Language Curriculum are covered in each level. 4 lessons are allocated to each theme and speaking activities revolving around the theme are conducted.

 

Other English Activities:

  1. English Drama
  2. English Rugby
  3. Story Quest
  4. Sunday Smile

 

數學科

數學科課程特色

本科除老師教學外,學生與學生之間亦進行互動學習,除了使每個學生都能對所學知識更加深化外,還可提升課堂的學習氣氛。

數學科課堂活動---六年級(立體截面)

數學科課堂活動---六年級(簡易方程式)

數學科課堂活動---五年級(方向)

數學科課堂活動---四年級(用平板電腦找對稱圖形)

數學遊戲活動

 

常識

  • 滲入科學與科技元素,透過探究過程,獲得所需的科學知識和技能,提升學生的學習興趣及創意解難能力。
  • 透過不同形式的活動,連結生活經驗,認識、探索及欣賞生態環境。
  • 戶外學習活動及境外學習活動把學習空間從課室拓展到其他環境,讓學生獲得一般在課堂上難以體會的經驗。
  • 利用專題研習活動推動學生自主學習,把知識、技能、態度和價值觀結合起來以建構知識,並培養學生的基本能力。
  • 設有分層工作紙及小組學習活動,照顧不同學習需要。

多元化活動:

  1. STEM動手做工作坊
  2. 戶外參觀活動
  3. 童心遊四方活動
  4. 創新學習活動
  5. 環境教育火車頭系列
  • 觀鳥隊
  • 校園小農夫
  • 水耕小先鋒
  • 廚餘回收活動
  • 校園齊減廢活動
  • 綠化校園計劃

 

創新學習活動

STEM動手做工作坊

STEM動手做工作坊

戶外學習活動

校園小農夫

校園水耕裝置

綠化校園計劃

創新學習

廚餘回收

童心遊四方

環保教育劇場

STEM動手做工作坊

 

音樂

  • 滲入創作活動、音樂欣賞及合作學習元素
  • 利用電子學習,培養學生的創作力及評賞能力
  • 午間音樂活動
  • 走出課室,參加音樂會,擴闊視野
  • 音樂表演,融入社區,實踐關愛

 

視覺藝術

  • 於每年級重點介紹著名的畫家
  • 以螺旋式建構學生對視藝元素及組織原理的認識
  • 多元評量,從不同形式的評估(如:課堂評賞、同儕互評及口頭回饋) ,更了解學生的學習情況及提升其評賞能力
  • 走出課室,參加畫展,擴闊視野

 

體育

  • 傑志足球訓練計劃
  • 提供定期或長期體育訓練,如田徑、籃球及足球訓練
  • 出課室,參加比賽,擴闊視野
  • 透過不同的體育活動及比賽,讓學生建立健康生活模式,增進健康,實踐正向生命的生活態度
  • 邀請專業人士舉辦各類體育訓練
  • 課間體育活動

 

普通話

  • 初小加強拼音教學
  • 創建濃厚的普通話學習氛圍
  • 話劇拔尖訓練

 

電腦

  • 校本電腦科課程,螺旋式滲入各種資訊技巧
  • 涵蓋資訊素養元素,建立資訊處理的正確態度及相關技巧
  • 校本中文輸入法課程